Kolokvij o akademiku Viktoru Žmegaču

Kao što je najavljeno, 21. studenoga 2023. održan je znanstveni kolokvij posvećen naslijeđu Viktora Žmegača u organizaciji KHH i Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Govornici na kolokviju o akademiku Viktoru Žmegaču

Neposredan povod bilo je utemeljenje nagrade "Viktor Žmegač" koju Zagrebačko sveučilište dodjeljuje za »ostvarene znanstveno-nastavne rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području humanističkih znanosti«.

Prva dobitnica nagrade je Cvijeta Pavlović, profesorica na Filozofskom fakultetu. Na kolokviju su govorili akademik Stanislav Tuksar (glazba u opusu Viktora Žmegača), Christine Magerski (Žmegač kao povjesničar i teoretičar književnosti), Pavo Barišić (humboldtovska načela u znanstvenom i pedagoškom radu Viktora Žmegača) i Milan Pelc (povijest umjetnosti u sinteznim studijama Viktora Žmegača). Moderator kolokvija bio je Svjetlan Lacko Vidulić.

Kao prvi korak prema znanstvenoj valorizaciji Žmegačeva golemog doprinosa hrvatskoj i europskoj humanistici, kolokvij je otvorio poglede na širinu Žmegačeve interdisciplinarnosti i ukazao na kompetentnu svestranost velikog znanstvenika, intelektualca i kulturnog dijagnostičara, čiji opus može služiti kao uzor i kao izvor inspiracije i poticaja za suvremenu humanistiku.