O Klubu hrvatskih humboldtovaca

Zaklada Alexandera von Humboldta

O utemeljitelju

Friedrich Heinrich Alexander, barun von Humboldt (Berlin, 14. rujna 1769. – Berlin, 6. svibnja 1859.), njemački je prirodoslovac i istraživač, univerzalni genij i kozmopolit, znanstvenik i podupiratelj. Između 1799. i 1804. putovao je Južnom Amerikom koju je istražio i opisao sa znanstvenoga gledišta. Njegovo je putovanje slavljeno kao drugo znanstveno otkriće Južne Amerike. U svojemu djelu Kosmos u 5 svezaka izložio je fizički opis svijeta. Opisao je mnoge zemljopisne pojave i prirodne vrste koje su dotada Europljanima bile nepoznate. Prema njemu su nazvane Humboldtova struja, rijeka Humboldt, Istočni i Zapadni Humboldtov lanac, mjesečevo more Mare Humboldtianum kao i asteroid 54 Alexandra.

O Zakladi

Nakon Humboldtove smrti njegovi prijatelji i kolege osnovali su Zakladu kako bi nastavili njegovu velikodušnu potporu mladim znanstvenicima. S obzirom da su prvotne donacije izgubile vrijednost tijekom njemačke hiperinflacije dvadesetih godina te u Drugom svjetskom ratu, Savezna Republika Njemačka obnovila je 1953. rad Zaklade. Osnivačku je ispravu potpisao Konrad Adenauer, a prvi je predsjednik Zaklade postao dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Werner Heisenberg.

Zaklada Alexandera von Humboldta potiče znanstvenu suradnju između vrhunskih stranih i njemačkih istraživača. Godišnje dodjeljuje više od 700 stipendija i nagrada. Znanstvena je mreža proširena na 140 zemalja i uključuje više od 27 tisuća znanstvenika. Utjecajna je na znanstvenu produkciju diljem svijeta. Kao posrednička organizacija njemačke vanjske kulturne i obrazovne politike, Zaklada podupire međunarodni dijalog u kulturi i znanstvenu razmjenu.

Klub hrvatskih humboldtovaca

O Klubu

Klub hrvatskih humboldtovaca (Kroatischer Humboldtianer-Klub) osnovan je 11. svibnja 1992. u Zagrebu sa sjedištem na Marulićevu trgu 19. Prvi je predsjednik Kluba bio istaknuti znanstvenik i akademik Viktor Žmegač. Klub trenutačno broji 147 članova iz svih područja znanosti.

U razdoblju od 1953. do 2014. Zaklada je odobrila stipendije za 201 istraživača i dvije istraživačke nagrade za znanstvenike iz Hrvatske. Dva su njemačka znanstvenika koristila istraživačke stipendije iz programa Feodor Lynen.

O stipendijama

Ako želite postati član humboldtovske zajednice, važno je samo osobno vrhunsko postignuće. Neovisno o tome, jeste li mladi postdoktorand na početku znanstvene karijere, iskusni znanstvenik ili pripadate svjetskom vrhu u svome području – stipendije i nagrade Zaklade Alexandera von Humboldta pružaju potporu koja odgovara Vama i Vašem profesionalnom radu.

Sve potrebne informacije o stipendijskim programima za znanstvenike sa završenim doktorskim studijem mogu se naći na mrežnim stranicama Zaklade.